Voorbereidingen die bij kinderen komen kijken


Mama / Wednesday, December 13th, 2017

Oke, jullie zijn klaar voor kinderen en gaan er helemaal voor, maar wat komt er allemaal bij kijken bij het hebben van kinderen? En kan je je eigenlijk wel goed voorbereiden op wat er komen gaat? Misschien dat de volgende tips kunnen helpen!

Toen Chris en ik ervoor kozen om kinderen te nemen, hebben we eerst naar het financiële plaatje gekeken. Het krijgen van kinderen is leuk, maar er hangt daar ook wel een behoorlijk prijskaartje aan. Natuurlijk kan je het zelf zo duur maken als je wilt, maar er zijn een aantal dingen waar je aan kan denken. Kijk bijvoorbeeld eerst naar je zorgverzekering. Ben je goed verzekerd voor het geval er onverwachte complicaties optreden tijdens je zwangerschap? Ik had namelijk bij mijn eerste zwangerschap een ontsteking van mijn kraakbeen in mijn borstkas. De oorzaak was iets wat vrij moeilijk vast te stellen was en daarom werd ik van top tot teen (letterlijk!) onderzocht op de meest gekke dingen. Men vermoedde dat ik een longembolie had en moest daarom door een CT scan heen. Het prijskaartje? Over de 1000 euro! Gelukkig was ik goed verzekerd en kreeg ik alles vergoed. Dus ja, zorgverzekering: goed naar kijken!!

Denk ook goed na over welke voeding je wilt geven. Ga je voor borstvoeding? Hou er dan rekening mee dat hoe graag je ook borstvoeding wilt geven, het niet wilt zeggen dat het dan ook echt gaat lukken. Ikzelf heb dat helaas moeten ondervinden. Ik ging er vanuit dat ik borstvoeding kon geven. Helaas liep dat even anders. Caia had namelijk erge last van reflux en door mijn toeschietreflex kreeg ze daar alleen maar meer last van. We kochten daarom een elektrische borstkolf. De prijzen van die kolven zijn niet mis! Na zes maanden gekolfd te hebben liep mijn productie heel erg terug, dus moest ik overgaan op flesvoeding. Met één pak flesvoeding doe je maar één week, dus ook dat ga je in je portemonnee voelen!

Dan de babykamer, kleertjes, verzorgingsproducten, de zogenoemde ‘babyuitzet’. Gelukkig is dat iets waar je zelf een beetje kan bepalen hoe duur je dat gaat maken. Stel in ieder geval een budget op en ga aan de hand daarvan bekijken wat je er allemaal voor kan halen. Accessoires en meubilair voor een babykamer nieuw kopen is leuk, maar wel behoorlijk duur! Past het niet allemaal in je budget? Geen zorgen! Kijk eens op Marktplaats. Daar hebben wij onze babykamer spulletjes ook vandaan. Sommige producten zijn namelijk nog in een hele nette staat. Je kan natuurlijk ook voor een heel goedkoop kamertje gaan via Marktplaats en het helemaal zelf opknappen. Let dan wel goed op welk soort verf je gebruikt, want zodra baby’tjes tanden krijgen hebben ze de neiging om overal hun tandjes in te zetten, vooral in hun ledikantje als ze zich een beetje vervelen en niet willen slapen. Wat betreft kleertjes en andere verzorgingsproducten zoals een badje, wil ik hetzelfde advies geven. Je kan het nieuw kopen als dat in je budget past en zo niet, dan kan je ook op Marktplaats kijken voor tweedehands kleertjes en spullen.

Kan je je voorbereiden op wat er komen gaat? Ja en nee. Je kan je goed voorbereiden door zoveel mogelijk aan te schaffen van alles wat maar nodig is voor de kleine, maar dat is alleen maar materieel. Kan je je er ook mentaal op voorbereiden? Voor een gedeelte wel. Heb het er met je partner over hoe jullie alles willen gaan aanpakken zodat je weet wat jullie aan elkaar gaan hebben zodra de kleine geboren is. Vooral als het jullie eerste kindje is, is het moeilijk een goed beeld te hebben van hoe het zal gaan zijn. Je probeert het wel (heb ik ook gedaan) maar het gaat totaal anders zijn dan je je kan voorstellen. Ik zag alles door een roze bril tijdens mijn eerste zwangerschap. Toen Chloë eenmaal geboren werd, week dat nogal af van wat ik mij had voorgesteld haha. Mijn roze bril werd nogal zwart. Geen zorgen hoor, hij werd langzaam weer roze!

Nog één ding dat je in gedachten moet houden – en het is iets waar je liever niet aan wilt denken maar helaas komt het toch regelmatig voor – : soms is het zo dat het een tijdje duurt voordat je zwanger bent of nog verdrietiger: soms lukt het helemaal niet om zwanger te worden. Het is echt iets wat je in gedachten moet houden. Denk daar niet te makkelijk over, want het is iets wat ons allemaal kan overkomen. Het is in ieder geval iets waar ik heel vaak bij heb stilgestaan omdat ik het niet vanzelfsprekend vind om kinderen te krijgen.

Ik hoop dat degenen die over kinderen nadenken hier iets aan hebben. Hebben jullie nog meer tips waar je aan moet denken voordat je aan kinderen begint? Of misschien eigen ervaringen te delen? Je kan ze delen in de comments hieronder.

 

Heel veel liefs Cibilla

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *