Waarom wij geen Kerst vieren


Mama / Wednesday, December 20th, 2017

Misschien is het jullie opgevallen dat ik op Instagram en Facebook niks over Kerst post, maar dat komt simpelweg omdat we geen Kerst vieren. In deze blogpost wil ik graag uitleggen waarom wij het niet vieren en ook waarom wij dat niet erg vinden.

Waarom vieren wij geen Kerst?

Wij zijn Jehovah’s Getuigen. Als één van Jehovah’s Getuigen vind ik het heel erg belangrijk om de Bijbel zo nauwkeurig mogelijk na te volgen. We worden ook wel Bijbelonderzoekers genoemd omdat we de Bijbel helemaal uitpluizen.

Om te beginnen wordt er in de Bijbel geen vermelding gemaakt over de geboortedatum van Jezus. We kunnen er in ieder geval wel vanuit gaan dat 25 december niet zijn geboortedatum is. De Bijbel vermeld namelijk dat de herders buitenshuis verbleven en de wacht hielden over hun kudden (Lukas 2:8). In Bethlehem is december de koudste maand, zo koud dat er rond die periode zelfs sneeuw kan vallen. Is het dan logisch dat herders buitenshuis gaan liggen? Niet echt! De keuze van 25 december is dus niet te linken aan de Bijbel. Waar komt die datum dan wel vandaan? Het is terug te voeren naar de Romeinse tijd. De Romeinen vierden aan het einde van het jaar de verjaardagen van de Romeinse god Sol en de Perzische Mihtras en een feest te ere van Saturnus genaamd: Saturnalia. Rond het jaar 350 kwam paus Julius 1 en die verklaarde 25 december als geboortedag van Jezus. Totaal niet Bijbels onderbouwd.

Het verhaal over de drie ‘wijzen’ heeft ook nog wat haken en ogen. Nergens in de Bijbel valt te lezen hoeveel ‘wijzen’ het waren. En hoewel deze mannen in sommige Bijbelvertalingen ‘wijzen’ worden genoemd, is dit niet helemaal correct. Als je kijkt naar het woord ‘magoi’ die in de oorspronkelijke vertaling staat, betekent dat letterlijk: astrologen of tovenaars. Dat zijn beroepen die in de Bijbel worden omschreven als ‘walgelijk’.

Dan is er nog de ster waar ze door geleid werden. Velen weten niet dat de ster hen eerst naar Jeruzalem leidde waar Herodes toen der tijd koning was. Herodes kreeg te horen dat de astrologen naar Jezus informeerde. Koning Herodes liet de astrologen naar hem toe komen en vroeg of ze het hem wilde laten weten zodra ze Jezus gevonden zodat ook hij eer kon bewijzen. (Mattheus 2:1-8) Deze astrologen waren er waarschijnlijk niet van op de hoogte dat koning Herodes Jezus’ grootste vijand was en hem wilde doden. Toen de astrologen weer op pad gingen zagen ze de ster weer en leidde hen naar Bethlehem. Daar bleef de ster hangen boven het huis waar Jezus lag. Is het logisch dat God een ster zou gebruiken die eerst naar Jezus’ ergste vijand ging en daarna naar het huis waar Jezus lag? En waarom zou God heidense astrologen sowieso leiden? Het mag duidelijk zijn dat dit geen ster was die afkomstig was van God maar van Satan. Het is dan ook ironisch om te zien dat de piek in de kerstboom een verwijzing is naar die ene ster.

Dan hebben we nog de kerstboom die vroeger gebruikt werd bij vruchtbaarheidsrituelen, kerstballen die werden gebruikt om de boze geesten te verjagen en ga zo maar door. Het is in ieder geval vrij duidelijk dat de kerstviering geen christelijke oorsprong heeft. Voor ons genoeg redenen om geen Kerst te vieren.

Sommigen vieren Kerst gewoon voor de gezelligheid en om bij de familie te kunnen zijn. Ik ben zelf ook gek op gezelligheid en ik vind het heerlijk om bij mijn familie te zijn. Maar ik kies  liever zelf een dag uit wanneer ik mijn geliefden een cadeau geef. Het liefst op momenten dat ze het niet verwachten. Een cadeau vanuit je hart geven en niet omdat de media het aanmoedigt, dat is toch het allerleukst? Want zeg nou eerlijk, de media heeft er een behoorlijk dikke vinger in de pap zitten voor wat de feestdagen betreft. Zij hebben hier er de meeste baat bij.

Vinden wij het dus erg om geen Kerst te vieren? Nee, absoluut niet! Wij kiezen liever zelf onze dagen uit van gezelligheid. Chloë en Caia gaan straks op school te maken krijgen met kerstvieringen en andere vieringen waar wij niet aan meedoen. Ikzelf heb er vroeger geen moeite mee gehad om dit soort feesten niet te vieren, vooral omdat mijn ouders altijd goed uitlegden waarom wij iets niet vierden. Wij zijn van plan om hetzelfde met onze kinderen te doen: goed uitleggen waarom we iets niet vieren. Niet omdat we ze van iets leuks willen onthouden, maar omdat we willen dat ook zij bewust zijn van de alledaagse dingen in de wereld. Uiteindelijk mogen ze zelf kiezen wat ze ermee gaan doen.

Op de website jw.org kan je nog veel meer informatie vinden over bepaalde feestdagen en de achtergronden daarvan.

Heel veel liefs Cibilla

 

 

 

2 Replies to “Waarom wij geen Kerst vieren”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *