Slaap kindje slaap


Mama / Friday, January 12th, 2018

Slaap. Een ouder heeft echt slaap nodig! Ik was vergeten hoe zwaar het kan zijn om maar weinig slaap te hebben. Caia vindt het namelijk nodig om ‘s nachts wakker te worden en dan twee a drie uur lang te gaan brabbelen en mekkeren dat langzaam over gaat in huilen. Chloë heeft dit soort fases ook gehad, maar bij haar was het toch wel heel anders dan met Caia nu. Chloë gaf ik borstvoeding ‘s nachts tot haar eerste jaar. Ik vond dat toen niet zo erg om te doen, omdat ik onder het voeden ook heel moe werd door het stofje ‘Oxytocine’ dat je dan aanmaakt. Zodra ik klaar was met voeden, viel ik gelijk weer als een blok in slaap! Met Caia is dat nu dus heel anders. Ik geef haar namelijk geen borstvoeding meer, dus moet ze de fles krijgen. Je wordt op die manier dan zo erg uit je slaap gehaald dat het heel moeilijk is om weer in slaap te komen.

Sinds kort slaapt ze de helft van de week door. Misschien komt dat omdat ze overdag nu brood, groente en fruit eet. Ze krijgt in ieder geval geen nachtvoeding meer, maar wisten wij veel dat dat samen zou vallen met haar acht maanden sprong! Wauw, wat hebben wij ons op de hals gehaald?! Soms denk ik wel eens ‘zal ik haar gewoon weer een fles geven?’, maar dan denk ik tegelijkertijd dat dat geen garantie geeft dat ze dan weer gaat slapen door die sprong. Wij gaan dus gewoon doorzetten, hoewel dat soms makkelijker gezegd is dan gedaan.

Zodra ze ‘s nachts wakker wordt krijg ik rillingen over mijn rug, omdat ik dan al weet hoever het is. Ik hoor dat aan de manier waarop ze huilt. Nou ja, huilen, het is meer jammeren. En zodra ze begint te brabbelen weet ik helemaal hoe laat het is, want dan is ze echt klaarwakker. We gaan een paar keer naar haar toe en houden haar dan dicht tegen ons aan in de hoop dat ze wat rustiger wordt. Dat werkt soms wel, maar soms ook niet en dan ligt ze makkelijk drie uur lang wakker. Ik hoop zo erg dat deze fase zo snel mogelijk voorbij is! Overdag loop ik er namelijk bij als een zombie. Zelfs mijn make-up kan mijn wallen niet meer verbergen! Rond drie uur in de middag kom ik in zo’n dikke dip, dat ik mijn ogen amper nog kan open houden van vermoeidheid!

Ik vind het trouwens wonderbaarlijk hoe weinig slaap Caia en Chloë nodig hebben. Moeders die me vertellen dat hun kinderen drie uurtjes slapen in de middag.. hoe dan? Chloë heeft dat nooit gedaan en nu heb ik nóg zo’n wakker kind dat in de middag niet meer dan anderhalf uur slaapt…

Hoor mij nou klagen… Tja, soms moet je gewoon even klagen en je ei kwijt kunnen, het even van je af kunnen schrijven. Uiteindelijk ben ik natuurlijk de gelukkigste moeder op aarde en ben ik zo dankbaar dat ze in een stabiele omgeving opgroeien, dat ze elke dag te eten hebben, dat ze gezond zijn, dat ze een warme familie om zich heen hebben en dat ze elkaar hebben om van te houden en om mee te spelen. Ik ben blij, ik ben gelukkig en ik ben moe. Over een paar maanden (wie weet over een paar jaar) kijk ik hier op terug en vraag me dan af wat ik hier nou zo zwaar aan vond. Ook dit gaat voorbij en over een paar jaar wil ik misschien wel weer terug naar deze tijd. De tijd dat ze zo klein was en nog midden in de nacht met me wilde knuffelen. Dus vanaf nu ga ik hier aan denken. Er een soort van een positieve draai aangeven. Denken dat deze momenten nooit meer terug gaan komen. Allerliefste Caia, ik kroel ‘s nachts graag met je, want ik weet dat je nu groter aan het worden bent en ik weet dat je in de toekomst gaat denken me niet meer nodig te hebben.

Slapen jullie kindjes al door? Of vanaf welke leeftijd gingen ze pas echt goed door slapen? Let me know! Daar ben ik wel heel benieuwd naar! En tips voor het laten doorslapen van baby’s zijn ook heel welkom! We zijn nu begonnen met ‘s avonds ook pap te geven. Tot nu toe heeft dat nog geen succes geboekt helaas. Ik heb van de week ook lavendel olie gehaald en vannacht was de eerste nacht sinds weken dat ze wel wakker werd, maar daarna gelukkig weer verder sliep. Ze lag deze nacht ook wel vrij laat in bed hoor, dus daar kan het ook aan gelegen hebben.

Heel veel liefs Cibilla

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *