Challenge: een jaar lang geen nieuwe kleding kopen


Mama / Thursday, May 19th, 2022

Dit is een idee waar ik al wat langer in mijn gedachten mee speel: een jaar lang geen nieuwe kleding voor mezelf kopen. De hele week was ik dit idee aan het uitwerken in mijn hoofd en begon ik soms ineens te twijfelen. Ik ben namelijk dol op kleding en trends! Om het dit jaar niet als een straf voor mezelf te maken maar meer als een stukje bewustwording, heb ik als spelregel toegevoegd dat ik drie ‘slow fashion’ kledingstukken nieuw mag kopen dit jaar. Later in deze blog leg ik de term ‘slow fashion’ uit.

Waar komt toch eigenlijk die drang sowieso vandaan om alles nieuw te moeten hebben? Er is toch niks mis met gedragen kleding dat er nog goed uit ziet? Ik denk dat het bij veel mensen tussen de oren zit. Dit is waar de commercie namelijk al decennia lang op aan stuurt. De consument móet alles nieuw hebben. Dit zodat de grotere bedrijven nóg rijker kunnen worden. Geld, dat is het enige waar het bij deze winstmakende bedrijven om draait.

De trigger voor deze blog waren wat beelden die ik voorbij zag komen van hele stapels kleding in een woestijn in Chili. De zogeheten ‘fast fashion’ wordt hier gedumpt. Als er over ‘ fast fashion’ wordt gesproken, dan gaat dit over kleding die in grote aantallen worden gekocht en verkocht, met chemische gevaarlijke stoffen worden gemaakt, meerdere mode trends per seizoen bevatten en vaak voor een lage prijs in ontwikkelingslanden worden gemaakt. Als je meer wilt weten over deze bergen met kleding is het zeker de moeite waard om dat even op te zoeken!

Als er ‘fast fashion’ is, bestaat er dan ook ‘slow fashion?’ Jazeker! Slow fashion is het tegenovergestelde hiervan: het wordt gemaakt met eerlijke lonen voor de mensen die het maken, er worden geen chemische stoffen erin verwerkt, het is gemaakt van betere kwaliteit en het is ook niet per se trendgevoelig. Doordat er meer tijd en aandacht in deze producten gaat zitten, is de prijs dan ook logischerwijs duurder. Dat maakt eigenlijk niet uit, want met deze kleding doe je vele malen langer dan met de fast fashion variant. Zelfs zo lang, dat je het misschien nog wel kan doorgeven aan je kinderen 😉 Die investering haal je er dus zeker wel uit!

Misschien vraag je je af: waar ga je dan de rest van je kleding vandaan halen? Velen van jullie kennen de Vinted app waarschijnlijk al. Hier ga ik het komend jaar vooral mijn tweedehands kleding vandaan halen. Ook Marktplaats en de lokale kringloop zijn leuke plekken om rond te neuzen voor gedragen kleding.

Ik wil met deze challenge bewustwording aanwakkeren bij mezelf, maar misschien dat ik anderen hier ook in kan inspireren. Lijkt het je dus leuk om ook mee te doen met deze challenge, stuur me dan vooral even een privé berichtje op Instagram! Hoe leuk is het om dit niet alleen te doen en leuke ideeën met elkaar uit te kunnen wisselen op dit vlak! Ook zal ik op mijn Instagrampagina updates tussendoor geven over mijn leuke tweedehands aankopen. Klik hier om naar mijn Instagram te gaan. Over een jaar zal ik weer een blog schrijven over dit onderwerp en laten weten hoe ik het ervaren heb. Voor nu doe ik de challenge alleen met de kleding voor mezelf, maar ik ga zeker ook kritischer kijken naar de kledingstukken die ik koop voor mijn dochters.

Liefs Cibilla

2 Replies to “Challenge: een jaar lang geen nieuwe kleding kopen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *