De Kinderboekenweek is begonnen! Hier zijn de leukste kinderboeken tips


Tips&Tricks / Wednesday, October 5th, 2022

Met de Kinderboekenweek in aantocht leek het me een heel leuk idee om een paar kinderboeken op een rijtje te zetten. Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar is ‘Gi-ga-groen!’, waarbij de nadruk gelegd wordt op dieren en de natuur. Een superleuk thema en past helemaal in het straatje van mijn dochters! En bij een Kinderboekenweek hoort natuurlijk ook weer een leuk liedje en dansje van ‘Kinderen voor Kinderen’. Onder de titel ‘Gi-ga-groen’ kan je hem opzoeken en beluisteren op Youtube. Of nog makkelijker, klik op deze link om hem direct te beluisteren!

Hier worden de kinderboeken zowat verslonden. Iedere keer hebben ze weer een nieuw favoriet. Onze jongste dochter Ciana (3) vindt boeken leuk met heel veel plaatjes en weinig tekst. Ook kan ze genieten van die heerlijke zoekboeken! En daar waar Caia (5) vooral dol is op prentenboeken begint Chloë (7) steeds meer naar de leesboeken en stripverhalen te grijpen. Ik vind het beginnen met lezen echt een onwijs leuke fase en wil het bij Chloë goed stimuleren om lekker te blijven lezen. Lezen is iets waar je heerlijk je fantasie in kwijt kan, even weg van de wereld kan zijn en kan ontspannen door je mee te laten slepen door het verhaal. Er zijn denk ik maar weinig kinderen die daar niet van kunnen genieten.

Doordat mijn meiden in verschillende fases van hun leven zitten, zal ik mijn tips verdelen in drie categorieën. Zo zit er hopelijk voor ieder wat wils bij. Hebben jullie ook nog wat leuke boekentips? Ik zou het heel leuk vinden als jullie de boekentips onderin in de comments willen delen. Let er wel op dat het wat extra tijd kost voordat je comment zichtbaar is. Ik moet namelijk eerst goedkeuring aan het berichtje geven. Dit is om spam te voorkomen 😉

Boekentips voor kinderen t/m vier jaar

Grote Beer, Kleine BeerDit is een heel lief boek dat over Kleine Beer en Grote moeder Beer gaat. Kleine Beer wilt graag net zo groot zijn als zijn moeder. In het boek laat moeder Beer zien wat je allemaal moet doen zodra je een grote beer bent. Kleine Beer besluit uiteindelijk dat het toch niet zo heel erg is om klein te zijn.

Rupsje NooitgenoegPersoonlijk is dit het favoriete boek van Ciana. Het is lekker kort in tekst en heeft mooie kleurige afbeeldingen. Het verhaal gaat over een rupsje en zoals de titel het al zegt: het rupsje heeft nooit genoeg. Hij blijft maar eten tot hij een grote dikke rups is geworden. De dikke rups maakt een mooi huisje voor zichzelf waarna hij verandert in een prachtige vlinder! De schrijver Eric Carle heeft meerdere kinderboeken geschreven die allemaal even leuk en mooi zijn. Het is zeker een aanrader om deze schrijver even te Googlen en zijn andere boeken ook te bekijken.

Dikkie Dik: PoezencircusDe boekenreeks van Dikkie Dik is bij iedereen denk ik wel bekend. Er zijn heel veel leuke boeken van deze reeks te vinden. Dit exemplaar is wat we thuis hebben liggen en werd vooral heel vaak uit voorgelezen toen Caia nog klein was. Vooral als ik met stemmetjes ging lezen vond ze dat erg leuk. Het boek gaat over Dikkie Dik en zijn vriendje Poes Muis die trucjes op een circusbal doen. Uiteindelijk doet Dikkie Dik een trucje waardoor de circusbal heel ver in een boom terecht komt. Samen met zijn vriendjes proberen ze de bal uit de boom halen. Gaat dat ze lukken?

Woezel en Pip: Land van je ogen dichtZelf vind ik dit een heel leuk en lief boek om voor te lezen voor het slapen gaan. Het is kort in tekst en de tekeningen zijn prachtig! Op de tekeningen valt genoeg te zien voor de kleintjes en op de achterkant staat er een glow-in-the-dark maan. Het verhaal gaat over Woezel en Pip die in dromenland raken en leuke avonturen beleven.

Boekentips voor kinderen van vier t/m zes jaar

De NEE-hoornToen ik voor het eerst uit dit boek voorlas lag ik helemaal dubbel! Dit boek is met zoveel humor geschreven! Het gaat over een eenhoorn die, zoals de titel al doet vermoeden, op alles ‘nee’ zegt. Op een dag ontsnapt hij uit het woud en komt hij gelijkgezinde vrienden tegen. Verder wil ik er niet al te veel over vertellen, omdat het een onwijs leuk boek is die jullie zeker moeten lezen! Er is sinds kort ook een vervolg van dit boek te verkrijgen met als titel: De NEE-hoorn en de Slangzaam

De Ridder zonder BillenEr is voor kinderen van de kleuter leeftijd niks leukers dan over poep, plas of billen te praten en grappen over te maken. Speciaal voor deze kinderen is er dit leuke boek: De Ridder zonder Billen. Het boek gaat over een ridder die dankzij een aanval van een draak zijn billen mist. Zonder zijn billen kan hij niet zoveel! Hij gaat op zoek naar de billenwinkel waar hij nieuwe billen kan kopen. Gaat hij de billen vinden die bij hem passen? Het is een boek met onwijs veel humor die hier graag wordt voorgelezen. De Ridder zonder Billen is het eerste deel in de reeks. De delen ‘De Prins zonder Billen’ en ‘Het Prinsesje zonder Stank’ zijn inmiddels ook te verkrijgen.

De leeuw in de muisEr was eens een lief klein muisje die net zo moedig wilde zijn als de mooie grote leeuw, maar dan komt de muis erachter dat de leeuw minder moedig is dan hij lijkt 😉 Dit prachtige prentenboek over moed mag zeker niet in de collectie ontbreken!

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeftOp Instagram vroeg ik welk boek er niet mocht ontbreken in deze reeks en dit boek werd veruit het meest genoemd! Wat ik helemaal begrijp, want het is ook een onwijs leuk en tijdloos verhaal! Ik denk dat velen dit boek nog van hun jeugd herkennen. Ik in ieder geval wel! Het boek gaat over een mol die graag wilt weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Hij gaat heel wat dieren langs om daar achter te komen. Kunnen jullie raden welk dier dit geweest moet zijn?

Boekentips voor kinderen vanaf zes jaar

Raaf en Papegaai: Expeditie RegenwoudMet ‘Gi-ga-groen’ als thema van de Kinderboekenweek mag dit fantastische boek van Li Lefébure natuurlijk niet ontbreken! Van dit boek is een hele serie beschikbaar en ze gaan allemaal over Raaf en Papegaai die de leukste maar ook spannendste avonturen beleven. Het zijn voorleesboeken, dus ook zeker geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar (als ze tenminste tegen een beetje spanning kunnen). Omdat onze dochter nu zelf begonnen is met lezen en dit boek heerlijk wegleest heb ik hem onder deze categorie gezet. Dit deel gaat over Raaf en Papegaai die gaan overwinteren in het Regenwoud. Samen komen ze de mooiste dieren tegen en leren ze nieuwe dingen ontdekken. Het leuke van dit boek vind ik dat je heel goed de verschillende eigenschappen van de vogels naar voren ziet komen en dat ze toch kunnen samenwerken. Eigenlijk zou ik een hele blog aan dit boek kunnen wijden. Mega aanrader om in huis te halen!

De Gorgels en het geheim van de GletsjerDit boek van de Gorgels is een boek die Chloë heel graag wilde hebben. Haar juf had eruit voorgelezen en ze was er helemaal weg van! Ze leest er soms zelf in, maar vindt het leuker als wij eruit voorlezen. Het boek gaat over Melle en zijn familie die op vakantie gaan, en een verdwenen rugzak waar de Gorgel van het zusje van Melle in zat. Ze beleven een super spannende avontuur en het spoor leidt naar een gletsjer…

Ik hou van eenhoorns (maar de mijne is stuk)Wie is er nou niet gek van eenhoorns? Die meiden van mij in ieder geval wel! Ik zag dit boek bij de bibliotheek staan en ik moest hem meenemen voor mijn oudste dochter Chloë. Het is een superleuk boek met heel veel leuke tekeningen en kleuren! Het is echt een leesboek op AVI niveau E3 geschreven. Het verhaal gaat over een meisje Ezra die een eenhoorn van haar opa krijgt. Ze wilt de eenhoorn graag aan haar vrienden laten zien, maar dan valt de eenhoorn eraf en is haar eenhoorn stuk. Een superleuk en fantasievol verhaal!

PirateneilandEen leuk piratenboek voor kinderen die beginnen met lezen! Hij is op AVI niveau 4 geschreven. Het boek gaat over een jongetje Slim en zijn vrienden. Ze wonen in een weeshuis waar ze van willen ontsnappen. Op een dag lukt het ze en liften ze mee met een piratenboot. Maar deze piraten willen Slim en zijn vrienden opleiden tot piraten. Nu moeten ze dus ook ontsnappen aan deze piraten. Oh en had ik al wat verteld over de schat? Nee? Er is dus ook een schat te vinden 😉 Een spannend piratenverhaal dus!


En dat waren onze boekentips! Hoewel de boeken in deze blog niet allemaal ‘Gi-ga-groen’ gerelateerd zijn, zijn ze allemaal wel onwijs leuk om te lezen! De boeken hoef je uiteraard niet altijd nieuw te halen. Vaak kan je ze huren bij de bibliotheek of zijn ze tweedehands te vinden via Marktplaats en Vinted. Heel veel leesplezier!

Liefs Cibilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *