Hoe wij rondkomen op één salaris.


Mama / Sunday, November 28th, 2021

Laat ik beginnen met het feit dat ieder zijn situatie anders is. Sommigen van jullie hebben misschien niet de keuze om te stoppen met werken, omdat je alleenstaand bent, of omdat de vaste lasten gewoonweg te hoog zijn. In deze blog vertel ik hoe onze situatie is en deel ik hoe wij op één salaris kunnen leven.

Ongeveer acht jaar geleden ben ik gestopt met werken en raakte ik vrij snel daarna zwanger van Chloë. We woonden toen nog in een huurwoning. De kosten van de huurwoning werden jammer genoeg elk jaar hoger. We besloten daarom een woning te gaan kopen, zodat onze maandelijkse lasten lager werden en ik bij Chloë thuis kon blijven. De prijzen van de huizen waren in die tijd heel veel lager dan nu. We kochten een niet al te dure woning, maar waar wel heel veel aan gedaan moest worden. Doordat de woning niet enorm duur was, konden we het op één salaris kopen. Met de voorwaarden die ze tegenwoordig stellen voor een hypotheek is het heel lastig om nog een woning op één salaris te kopen. Wat voor velen supervervelend is! Vaak is de wil er wel om thuis te blijven bij de kinderen, maar is het financieël gewoon niet mogelijk.

Voor onze financiële inkomsten en uitgaven heeft Chris een heel mooi Excel bestand gemaakt. Als alle vaste lasten betaald zijn, blijft er meestal nog een bedrag over die we kunnen gebruiken voor onszelf. Daar hebben we allebei een eigen rekening voor. Dit maakt het wat makkelijker, omdat we dan een goed overzicht hebben van wat we voor onszelf kunnen gebruiken. Meestal is dat niet denderend veel. Dat is één van de redenen waarom ik vaak naar de kringloop ga of kleding haal op Marktplaats. Je moet er wat voor over hebben om fulltime mama te zijn 😉 Het boodschappengeld hebben we op onze gezamenlijke rekening staan en dit wordt echt alleen voor de boodschappen gebruikt. Zodra ik hier overheen ga, moet dat van de spaarrekening gehaald worden. Dit doe ik natuurlijk liever niet, omdat die voor andere doeleinden gebruikt moet worden. Ons spaargeld is onderverdeeld in subcategorieën. Zo sparen we voor jaarlijkse belastingen en onvoorziene gebeurtenissen. Onder ‘onvoorzien’ valt bijvoorbeeld een vaatwasser die kapot gaat of een fietsband die lek is.

Elk jaar krijgt Chris gelukkig wat extra’s van zijn werk. Zo is er een winstuitkering, vakantiegeld en als hij een groot project heeft gedaan kan hij ook nog een extra bonus krijgen. Met dit geld pakken we meestal projecten in ons huis aan. Want zoals jullie aan het begin van dit artikel konden lezen, hebben we een huis gekocht waar veel aan gedaan moet worden. Na zes jaar is dit nog verre van klaar. Vakanties zijn de laatste jaren wat schaarser voor ons geworden. We moeten altijd de keuze maken: gaan we op vakantie, of gaan we ons geld aan het huis besteden? We kunnen het niet allebei doen. De afgelopen jaren was dat een iets makkelijkere keuze ivm de pandemie.

Op deze manier kunnen we dus maandelijks rondkomen, door goed onze financiën bij te houden en heel hard ons best te doen om daar niet overheen te gaan. Of ik het een uitdaging vind? Absoluut! Het kost veel moeite om altijd op te letten wat je koopt, maar ik heb het er dubbel en dwars voor over! Die eerste jaren van een kinderleven komen nooit meer terug en ik heb echt alles kunnen meemaken van ze: hun eerste stapjes, eerste hapjes, eerste woordjes. Dat zou ik voor geen geld of baan willen missen! Ciana is nu twee jaar. Over twee jaartjes gaat ze dus net als haar zussen ook beginnen met de basisschool. Vanaf dan wil ik weer een baan gaan zoeken, maar dan wel een baan die ik tijdens schooluren kan doen. Zo kan ik de meiden naar schooltje blijven brengen en ophalen.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie dit doen. Werken jullie beiden? Of is er bij jullie ook wat financiële ruimte zodat dat niet hoeft? Ik lees heel graag jullie comments onderaan de blogpost.

Heel veel liefs Cibilla

2 Replies to “Hoe wij rondkomen op één salaris.”

 1. Hoi Cibilla,

  Wat leuk dat je weer bent begonnen met bloggen! 😃 leuke interessante blog post om te lezen. Weet je al een beetje wat je wilt gaan doen over 2 jaar? 😊

 2. Zo fijn dat het zo voor jullie lukt! ❤

  Rick is bij ons degene die werkt en ik ben vrijwel altijd met Nola, wat ik ook heel erg fijn vind!
  Heel af en toe fotografeer ik ernaast wel, maar dat is nu nog hooguit 5x per maand haha! Echt meer een hobby nog eigenlijk dan een echte baan.
  Zodra ze naar school gaat, wil ik dit wel gaan uitbreiden en meer fotoshoots aannemen, zodat we ook een extra zakcentje hebben: We houden ook nog geld over voor leuke dingen en sparen ook wel, maar voor mijn gevoel sparen we nog niet genoeg (en qua dagjes uit en vakanties valt het eigenlijk allemaal wel mee wat we uitgeven)..
  Maar zoals jij ook zegt: Het liefst ook wanneer ze echt op school zit! En niet na school nog bijvoorbeeld nog naar buitenschoolse opvang moet omdat ik moet werken.
  Bij mij was er vroeger ook altijd iemand thuis en bij Rick ook, en dat vonden we zelf ook heel fijn!

  (Maar ook veel respect voor mensen die dit om wat voor reden dan ook niet kunnen en genoodzaakt zijn het anders te moeten doen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *