Je kind zindelijk maken


Tips&Tricks / Sunday, December 12th, 2021

Na twee kinderen al zindelijk gemaakt te hebben en nu druk bezig te zijn met de derde, kan ik mezelf ondertussen wel een expert noemen op dit gebied.

Bij alle drie ben ik begonnen rond de twee en een half jaar met zindelijk maken. In eerste instantie laat ik ze kennis maken met het potje en leg ik uit waar het voor dient. Het zal je verbazen hoeveel ze op die leeftijd al begrijpen. Ik laat Ciana ook vaak meekijken als haar zussen op het toilet plassen en leg dan uit wat ze aan het doen zijn. Op die leeftijd leren ze enorm veel van het afkijken.

Zodra ze kennis hebben gemaakt met het potje en het niet meer een raar ding vinden, zet ik het voor de tv neer en laat ik ze er zonder luier op zitten. Terwijl ze een filmpje aan het kijken is, bied ik haar om de 10 minuten wat te drinken aan zodat ik niet uren hoef te wachten op haar plasje haha. Meestal volgt dan al gauw na een grote hoeveelheid drinken een plasje. Als ze een plasje heeft gedaan zeg ik met een zwaar overdreven stem dat ze dat hartstikke goed heeft gedaan. Dit stimuleert dat ze de volgende keer ook weer graag op het potje wilt zitten.

De volgende stap is om ze lekker in hun blote billetjes door het huis te laten lopen. Geheid dat ze dan een plasje op de grond doen, maar ze zien wel wat er gebeurd als ze niet op het potje plassen. Legt dit ook aan ze uit. Leg uit wat er zojuist gebeurd is en laat zien hoe ze dit in het vervolg kunnen voorkomen, allemaal in Jip en Janneke taal uiteraard. Houdt er rekening mee dat dit nog vaker gaat gebeuren en dat je dus ook steeds weer moet uitleggen hoe het komt en hoe ze dit kan voorkomen.

Zodra ze doorhebben dat ze op het potje moeten zijn voordat de plas op de grond terecht komt, gaat het in een rap tempo. Maakt het plasje op de grond niet genoeg indruk? Probeer het dan met een onderbroekje of broekje aan. Zodra ze voelen hoe vies het is om een nat broekje te hebben, gaan ze al gauw op het potje willen.

Na een tijdje krijg je door wanneer hun plasmomentjes aanbreken en kan je overgaan van het potje naar de wc-verkleiner. Ook kan je langzaamaan beginnen om naar buiten te gaan zonder dat ze een luier aan hebben. Eén tip: neem altijd extra kleding mee 😉 Je weet maar nooit wanneer dat nodig kan zijn.

Vanaf dit moment is je kindje zo goed als zindelijk, maar we zijn er helaas nog niet. We hebben ook nog de nachten. Zindelijkheid voor tijdens de nachten duurt meestal wat langer. Probeer ze vlak voor het slapen gaan niet teveel te drinken te geven en dan gaat dit op zich vanzelf. Natuurlijk gaat dit ook gepaard met de nodige ongelukjes, maar ook dit leren ze gauw af zodra ze in een vies nat bedje wakker worden.

Probeer in ieder geval voor alle gevallen: overdag, én ‘s nachts, héél veel geduld én liefde te tonen. Wordt in geen geval boos op ze. Dit werkt alleen maar averechts. Ik zie ook vaak beloningssystemen voorbij komen in de vorm van een beloningskaart. Mijn ervaring met beloningskaarten is dat ze na een beloningskaart nog een tweede en een derde willen en gaan denken dat als ze iets goeds doen, dat daar een beloning tegenover moet staan. Het kan trouwens best zijn dat het bij anderen wel heel goed werkt hoor! Bij ons werkte het in ieder geval niet.

Hebben jullie nog leuke en fijne tips wat betreft het zindelijk maken? Laat dan een comment hieronder achter. Ik ben benieuwd!

Heel veel succes met zindelijk maken!

Liefs Cibilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *