De voordelen van babyhapjes maken + recepten


Kids / Friday, December 29th, 2017

Vanaf vier maanden kan je langzaam gaan beginnen met het geven van hapjes aan je baby. Bij borstvoeding kan je er voor kiezen om dat pas vanaf zes maanden te doen. Je begint met wat neutrale smaakjes zoals een peer, een appel, een banaan of doperwten. Vanaf zes maanden probeer je daar wat meer regelmaat in te brengen, want dan zijn ze echt toe aan vaste voeding. Als niet werkende moeder heb ik gelukkig genoeg tijd om de hapjes van Caia zelf te maken. Maar wat zijn nou de voordelen van zelf je hapjes maken? 

  • Door zelf je hapjes te maken laat je het kindje wennen aan de smaken van jouw keuken. Het kan dan makkelijker gaan zodra ze met je mee gaan eten, omdat ze al gewend zijn aan jouw manier van koken.
  • Je voorkomt je kind te vaak voedingspotjes te geven. Zodra je je kind namelijk elke dag voedingspotjes geeft, kan het niet wennen aan verschillende smaken. In deze potjes wordt alles namelijk zo goed met elkaar vermengd, dat het een beetje hetzelfde gaat smaken. Heb je ze zelf wel eens geprobeerd? Zo niet, dan is het echt aan te raden om dat een keer te doen! Op die manier kan je goed proeven wat je je baby te eten geeft. Ik vond het in ieder geval niet te eten!
  • Je bepaalt en weet zelf wat je toevoegt aan het hapje. Dit in tegenstelling tot voedingspotjes waar je niet zeker van weet wat erin zit. Het is goed dat er etiketten op de potjes staan met een beschrijving van de inhoud, maar onlangs is maar weer gebleken dat dat niet altijd klopt.
  • De vitamines blijven goed bewaard. Ook al wordt er gezegd dat de vitamines in de potjes ook goed bewaard blijven, blijf ik daar toch altijd een beetje sceptisch over. Vooral omdat ik niet zelf heb gezien hoe ze het maken, verpakken etc. Als ik de voeding zelf maak, heb ik daar zelf de controle over.
  • Je kan in één keer veel potjes vullen en de rest in de vriezer gooien voor een andere keer.
  • Het scheelt veel geld.

 

Let op met het opwarmen van de hapjes dat je ze op tijd uit de vriezer haalt om te laten ontdooien en ze daarna au bain-marie op te warmen. Hapjes opwarmen in de magnetron vind ikzelf een twijfel geval en daar zijn de meningen ook sterk over verdeeld. Het zijn toch stralingen die je eten opwarmen. Voor ieder zijn eigen keus natuurlijk.

Hieronder wat recepten voor baby’s vanaf zes maanden:

Broccoli hapje

Ingrediënten:
– Pasta
– Broccoli
– Kip

Doe de broccoliroosjes in de pan met een klein laagje water en doe hetzelfde met de pasta. Breng het aan de kook en laat tien minuten doorkoken. Snij ondertussen de kipfilet in blokjes en bak deze in een pan met een klein beetje olijfolie. Giet de broccoliroosjes af en bewaar een beetje kookvocht. Giet ook de pasta af en haal de kipfilet van het vuur en doe deze bij de broccoliroosjes. Mix het met een staafmixer of doe het in de blender. Zorg er in ieder geval dat het een glad papje wordt. Voeg een klein beetje kookvocht toe om het wat smeuïger te maken.

Wortel hapje

Ingrediënten:
– Zoete aardappel
– Wortel

Schil de zoete aardappel en snij in stukjes. Kook de zoete aardappel in de pan met een laagje water. Snij ondertussen de wortel en kook deze ook in een pan met water. Kook ze ongeveer twintig minuten en giet daarna af. Bewaar een beetje kookvocht om tijdens het pureren het door het hapje heen te mengen en klaar!

Paprika-Tomaat hapje

Ingrediënten:
– Zoete aardappel
– Paprika
– Tomaat

Snij de paprika, tomaat en de zoete aardappel in stukjes. Kook de aardappel in een laagje water. Kook zo ook de tomaat en paprika in een laagje water. Deze kan je bij elkaar in een pannetje doen. Zet de aardappel ongeveer twintig minuten op en de tomaat en paprika vijftien minuten. Giet het af en laat een beetje kookvocht over. Pureer alles tot een glad papje en doe er een beetje kookvocht bij om het wat smeuïger te maken.

Bloemkool hapje

Ingrediënten:
– Aardappel
– Bloemkool (goed kijken of je kleintje hier geen last van krijgt ivm darmkrampjes)
– Gehakt

Snij de aardappel in stukjes en kook deze twintig inuten in een laagje water. Snij ondertussen de bloemkool in roosjes en kook deze ook in een laagje water binnen vijftien minuten gaar. Bak het gehakt in een pan met een beetje olijfolie. Giet de bloemkool en aardappel af en bewaar een beetje kookvocht om het door het hapje te doen. Meng het met een staafmixer door elkaar en voeg een beetje kookvocht toe om het smeuïger te maken.

 

Al deze groentehapjes maak ik met mijn Philips Avent gecombineerde stomer en blender. Als je daar budget voor hebt is het echt een aanrader om dit te kopen! Je snijdt je groente en vlees, stopt die in de stomer en zodra hij klaar is, draai je de stomer om en kan je alles blenden. Ideaal! Ik gebruik hem ook voor fruithapjes om bijvoorbeeld appels en peren mee te stomen en te blenden. Het voordeel van stomen is dat de vitamines bewaard blijven, doordat je het vocht dat uit de groente komt niet afgiet. Weten jullie nog recepten van hapjes voor baby’s? Ik hoor ze graag!

Heel veel liefs Cibilla

2 Replies to “De voordelen van babyhapjes maken + recepten”

  1. Geen recepten. Bij Boaz ben ik vorig jaar a la rapley begonnen. En dat heeft echt super gewerkt. Niets geen hapjes pureren gewoon stukken groente waar lekker op gesabbelt werd. Gevolg-> nooit hoeven voeren. En hij eet perfect ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *